Afrikafestival Hertme met textiel uit Zambia – 2 en 3 juli 2016

Youssou N’Dour afsluiter Afrikafestival Hertme

Hertme is ook dit jaar het podium van legendarische namen en aanstormend talent. Het Afrikafestival vindt plaats op 2 en 3 juli 2016 in het groene openluchttheater van het Twentse kerkdorp Hertme, tussen Almelo en Hengelo. Het festival is in de loop van de jaren beroemd geworden om zijn intieme sfeer. Tussen de veelsoortige acts door vermaken de bezoekers zich op de grote Afrikaanse markt op het terrein rond het podium. Daar vinden bezoekers het beste dat het Afrikaanse continent te bieden heeft op het gebied van cultuur, eten & drinken.

Op zaterdag 2 juli spelen vanaf 13 uur zes groepen. De jonge Marokkaanse diva Oum bijt het spits af met haar nieuwe akoestische repertoire dat steeds dichter bij haar Saharaanse wortels komt. Daarna is de beurt aan aanstormend talent Moh! Kouyaté uit Guinée die zijn mandingo-roots verbindt met de Mississippi Delta, Afrobeat en Funk. Orlando Julius betreedt dan het podium met de Engelse band The Heliocentrics. Zijn album ‘Jaiyede Afro’ noemde Robert van Gijssel in De Volkskrant “een van de hardst funkende en tegelijkertijd subtielste platen van 2015”. Songhoy Blues sluit de middag af; vier wilde jonge Malinezen die hun stad Timboektoe ontvluchtten door de komst van islamitische jihadisten, die zelfs muziek verboden. De avond is voor twee groepen, eerst de highlife-veteraan Pat Thomas uit Ghana met zijn onstuimige jonge groep The Kwashibu Area Band, de ‘hype’ van 2015 die ieder zomerfestival wil hebben. Afsluiter van de avond is een deel van de beroemde begeleidingsband van Franco, Odemba OK Jazz Allstars. De karakteristieke zanger Sam Mangwana komt speciaal uit Angola vliegen om zich bij zijn oude band te voegen.

Op zondag 3 juli begint om 12:30 uur de nieuwe ster uit Guinee-Bissau Karyna Gomes. Ze was eerder bij ons met het legendarische orkest ‘Super Mama Djombo’, maar ze start nu haar solo carrière. Het repertoire van Bamba Wassoulou Groove zit vol verwijzingen naar de legendarische Super Djata Band uit de jaren 80. Deze jonge band geeft er echter een eigentijdse draai aan met rock, blues en psychedelica. Het woord legendarisch is al vaak gevallen, maar het moet nog een keer: Orchestre Les Mangelepa uit Nairobi geeft voor de eerste keer act de présence in Europa, een concert dat je niet mag missen. De afsluiter hoeft geen introductie. Youssou N’Dour en zijn 12-koppige Super Étoile de Dakar zal zorgen voor een waardige afsluiting van dit 28ste festival.